Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tetiana och Ashiru flydde krigets Kiev. När SVT träffar barnfamiljen i Töre kommer bybon Sergei Knysh från Ryssland (till höger) förbi för att erbjuda hjälp. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Barnfamiljen flydde krigets Kiev – får hjälp i Töre av ryske Sergei

Uppdaterad
Publicerad

Med två små barn lämnade Tetiana och Ashiru krigets Kiev. Efter tio dramatiska dagar på resa känner de sig nu trygga i norrbottniska byn Töre.

Från sin lägenhet såg de en rysk raket träffa ett annat bostadshus. Då förstod Tetiana och Ashiru, med två små barn, att det var dags att lämna Kiev.

Resan tog tio dagar och tre gånger försökte de komma med tåg från Kiev. Men de var så mycket folk på tågen att Tetiana inte vågade vara kvar av rädsla för att barnen skulle klämmas.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Sergei från Ryssland hjälpte till direkt

Nu sitter de i den lägenhet som Migrationsverket anvisat dem i byn Töre utanför Kalix.

– Nu kan jag slappna av för mina barn är säkra här. Rädslan för att dö när som helst är borta, säger Tetiana Tryhub.

Mitt under intervjun i med Tetiana i köket ringer det på dörren. Det är Törebon Sergei Knysh, ursprungligen från ryska Murmansk, som kommer för att erbjuda dem hjälp. Byborna har samlat ihop kläder och förnödenheter till de nyanlända.

Se mer i klippet ovan.

Tio dagars dramatisk flykt med två små barn är över för Tetiana Tryhub. Nu andas hon ut och känner sig trygg i Töre utanför Kalix. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet