Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hjälporganisation i Boden har redan fått in mängder med kläder och annat som ukrainska flyktingar kan behöva. Hör Johan Öqvist berätta om det storta engagemanget. Foto: Filip Hannu/SVT

Hit skänker bodensare hundratals plagg till ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Det flödar in säckar – som innehåller allt från kläder till leksaker – som ukrainska flyktingar kan behöva när de kommer till Norrbotten. Hjälporganisationen i Boden har bara på några dagar fått in mer gåvor än vad de hinner packa upp.

Omkring 200 personer har hittills kommit från Ukraina till Norrbotten och betydligt fler väntas komma de närmaste dagarna.

På organisationen Hela människan märkte man snabbt av antalet flyktingar som dubblerades från ena dagen till den andra.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Det var berörande, smärta och mycket tårar. Samtidigt är mängden av gåvor vi får från bodensare för att göra skillnad helt fantastiskt, säger verksamhetsledaren Johan Öqvist.

Saknar hygienartiklar

De har tidigare bara använt två mindre rum i källaren för utdelning till de som behöver. Men med tanke på alla flyktingar som kommit har hela källaren tagits i anspråk och kläderna de fått in nu tror de ska räcka ett tag framåt.

Däremot saknas hygienartiklar och organisationen efterfrågar nu donationer.

– Det vi inte har så mycket av är schampo, tvål, tandkräm, bindor och blöjor.

Organisationen har även fått flera nya volontärer.

Hör Johan Öqvist berätta mer om engagemanget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet