Här lämnar 20-åringen en butik i Piteå efter att han skjutit ihjäl 46-åringen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Hovrätten fastställer morddom

Publicerad

Hovrätten för Övre Norrland har valt att fastställa tingsrättens dom mot en 20-årig man som dömdes för mord i början av juni i år.

Det var i mars som en 20-årig man sköt ihjäl en 46-årig man i en bil på en parkering i Piteå. 20-åringen hade stått och väntat på mannen bakom en snöhög innan han sköt offret i huvudet. Efter mordet förde han över 200 000 kronor till sitt eget konto. Den 20-åriga mannen har i förhör med polisen uppgett att han dragits med stora spelskulder.

Ville dömas för lindrigare brott

Den åttonde juni i år dömdes mannen till 12 år och sex månaders fängelse för mord. Mannen överklagade tingsrättens dom och ville se ett lindrigare straff eftersom han inte menat att mannen, som han tidigare haft ett förhållande med, skulle dö.

”Hade för avsikt att döda 46-åringen”

I dag fastställde alltså hovrätten tingsrättens dom då de anser att utredningen visar att 20-åringen hade för avsikt att döda 46-åringen och att det saknas förmildrade omständigheter.

– Hovrätten har kommit fram till att 20-åringen riktat geväret mot huvudet på 46-åringen när skottet avlossades och att avsikten var att han skulle dö. I ett sådant fall är det fråga om mord, säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittad död - misstänkt mord i Piteå

Mer i ämnet