Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar jaktguiden Aldo Silva om hagelsvärmen i Arjeplogsfjällen som kunde ha slutat riktigt illa. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Förklaringen till skjutna jaktkamraten i Arjeplogsfjällen – hunden avlossade geväret

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-årige italienaren som sköts på nära håll i benet vårdas fortfarande på Sunderby sjukhus. När SVT pratar med jaktguiden framkommer det nya uppgifter. Jägaren som misstänks för brott har uppgett att hans hund hoppade upp mot honom och kom åt avtryckaren.

– Han som höll i geväret grät och var panikslagen när jag pratade med honom, säger jaktguiden Aldo Silva.

För närmare två veckor sedan jagade tre personer från Italien ripa tillsammans i Vuoggatjålme, 10 mil nordväst om Arjeplog, när en av jägarna blev allvarligt skottskadad. 

– Jag var inte på plats när olyckan inträffade, men har fått höra av de andra i sällskapet hur olyckan gick till. Det var när en av jägarna skulle plocka upp en skjuten fågel, som hans hund hoppade upp mot honom och kom åt avtryckaren, säger Aldo Silva.

Träffades på sex meters avstånd

En förundersökning pågår under brottsrubriceringen vållande till kroppsskada alternativt grovt vållande till kroppsskada. Enligt Aldo Silva träffades jägaren i benet på sex meters avstånd och han menar att händelsen var en olycka.

– Jägaren som höll i geväret, den skadade och en person till var i fullständig panik. Det fanns ingen mobiltäckning och den skottskadade förlorade mycket blod, säger Aldo Silva.

Norrmän räddade livhanken

Silva berättar att man aldrig brukar träffa på andra jägare i området, men att det av en händelse dök upp två personer från Norge. 

– De räddade förmodligen livet på den skottskadade mannen. De hade första hjälpen-utrustning med sig och kunde larma ambulanshelikoptern, säger jaktguiden. 

Vårdas – men mår bra

I dag mår den 55-årige mannen efter omständigheterna bra, men befinner sig fortfarande på Sunderby sjukhus. 

I videon berättar Aldo Silva om jaktolyckan i Arjeplogsfjällen som kunde ha slutat illa och vad som orsakade den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.