Hundarna levde i trånga burar i sin egen avföring. Foto: LänsstyrelsenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Se misären hos de omhändertagna samojed-hundarna

Publicerad

När länsstyrelsens djurskyddshandläggare kom till hundgården upptäckte de flera vanvårdade hundar som levde i små burar i sin egen avföring.

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att sälja 19 hundar av samojed-typ som de tog i beslag från en gård i Gällivare kommun, hundarna säljs i befintlig skick. Det har varit en stor efterfrågan på hundarna, ansökningarna att köpa hundar har länsstyrelsen stängt nu.

Anmälde att de inte rastades

Det var i februari som Länsstyrelsen tog 19 hundar i beslag efter en inspektion och en anmälan att hundarna hölls i en byggnad på 5x2 meter, där de vistades i burar i sin egen avföring och var väldigt smutsiga.

Enligt anmälaren fick hundarna sitta i byggnaden från klockan 19 på kvällen till klockna 14 på dagen utan att rastas.

Smutsiga

Vid länsstyrelsens inspektion var fyra smutsiga hundar ute i rastgården, en av hundarna såg sjuk ut.

Resterande hundar var inne i byggnaden i burar på en bädd av spån som var täckt av urin och bajs, alla hundar var mycket smutsiga i pälsen. Ägaren sa vid inspektionen att han inte visste att hundar inte fick hållas i bur och att det var endast tillfälligt.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att alla hundar hölls i en undermålig miljö och var i behov av veterinärvård och pälsvård och beslutade att det var nödvändigt  från djurskyddspunkt att omedelbart omhänderta hundarna.

Totalt omhändertogs 22 hundar på gården men tre avlivades direkt på rekommendation av veterinären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer