Piteåägaren måste banta ned sin hund kraftigt, annars väntar fler åtgärder. OBS, bilden är ett fotomontage. Foto: SVT Grafik

Hunden är för fet – nu varnas ägaren i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

En hundägare i Piteå måste snarast bättra på kosthållningen för sin gravt överviktiga hund – annars väntar åtgärder enligt djurskyddslagen.

Vid ett veterinärbesök i april i år vägde hunden 18 kilo, vilket innebär närmare tio kilos övervikt i jämförelse med vad som är normalt för rasen.

Veterinären pratade med hundägaren om bantning och dietfoder och det bestämdes att hunden måste komma till veterinärkliniken regelbundet för vägning.

Kom inte till vägningen

Första veckan gick hunden visserligen ner 400 gram men sedan dök de inte upp till någon fler vägning.

I början på juli skickade veterinären in en orosanmälan till länsstyrelsen om hundens övervikt och dess påverkan på rörelseförmågan.

Måste banta ner till 11 kg

Länsstyrelsen i Norrbotten kontaktade då hundägaren och det visade sig att hunden bara gått ner 200 gram sedan den första invägningen. En total viktnedgång på 600 gram sedan dieten infördes.

Eftersom hunden är gravt överviktig har länsstyrelsen nu beslutat att hunden ska ner till 11 kilo och måste vägas varje månad annars väntar ytterligare åtgärder mot ägaren.

Medger att det blivit godis

Hundägaren medger att han inte hållit sig till det dietfoder som ordinerats och ”att det blivit en del godis”, om än mindre ofta.

Länsstyrelsen skriver att det inte är acceptabelt att en djurägare, av okunskap eller av bristande handlingsplikt, låter djur bli gravt överviktiga och därmed riskerar att få fler välfärdssjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.