Lulenosarna tog hem segern. Foto: Camilla Fagervall

Hundluktstävling i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Hundar i av alla slag nosade sig till pris i Luleå. I dag anordnade Luleå Brukshundklubb en lagtävling i den nya sporten Nosework.

Sedan i våras har Noseworkgruppen inom Luleå Brukshundklubb planerat inför en inofficiell lagtävling i sporten Nosework. Sporten har bara varit officiell sedan årsskiftet. På samma sätt som polisens narkotikahundar tränas hundarna till att hitta ett visst preparat. I Nosework är preparatet eukalyptushydrolat.

– Hundarna tycker det är så roligt. Man ser på dem att de vet vad de ska göra och de tycker det är så roligt, säger Camilla Fagervall som är doftprovsdomare under tävlingen i Luleå.

Lagtävling

Domarna gömmer en möbeltass med en droppe eukalyptushydrolat i fyra olika områden, inomhus, utomhus, på fordon och i kartonger. Det gäller för hunden att hitta doften så snabbt som möjligt. I vanliga tävlingar tävlar man individuellt men under lördagen hölls en inofficiell lagtävling för att avgöra vilken klubb som är bäst i länet. 

– Vi vill stärka banden mellan klubbarna som håller på med sporten, träffas och lära känna varandra. Vi tyckte att en lagtävling var en rolig idé, säger Camilla Fagervall.

Kan bli återkommande

Totalt är fem lag med och tävlar. Gällivare, Kiruna och Piteå har varsitt lag och Luleå har två lag. Det är fyra ekipage i varje lag. Det lag med flest rätt och snabbast tid vinner. Förhoppningen är att den som tar hem vinsten anordnar tävlingen nästa år.

– Det känns jättebra. Det är trevlig stämning och alla vill vinna. Det är kul att komma igång med tävlingar, säger Camilla Fagervall.

Det har tidigare arrangerat ett klubbmästerskap och om två veckor kommer en officiell tävling i Nosework att hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer