100 personer får gå från Lindbäcks Bygg i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen informerade Lindbäcks Byggs ledning att 100 personer får lämna företaget. Det handlar om 40 kollektivanställda, 15 tjänstemän samt 40–50 inhyrda.

– Vi gick ut till alla 600 anställda i landet och gav dem informationen i morse, säger Stefan Lindbäck vd på Lindbäcks Bygg.

Lindbäcks Byggs fabrik på Haraholmen i Piteå. Foto: SVT

”Aldrig roligt att lägga varsel”

Anledningen är att företaget vill effektivisera verksamheten.

– Vi måste ta krafttag för att säkerställa lönsamheten och därför tar vi nästa steg för att uppnå våra produktivitetsmål. Det är aldrig roligt att lägga varsel men som det ser ut nu är det nödvändigt, säger Wilhelm Risberg, vice VD på Linbäcks Bygg.

Hur tog de anställda beskedet?

– Det var olika, en del menade att det var väntat med tanke på minskad efterfrågan efter bostäder på marknaden. Andra reagerade kraftigt och var frustrerade och ledsna över att eventuellt tvingas lämna sina jobb, säger Stefan Lindbäck.

Två fabriker

De är anställda på de två fabrikerna i Öjebyn och Haraholmen där 300 personer jobbar som kommer att sägas upp men exakt hur många det rör sig om från de olika fabrikerna ville Stefan Lindbäck inte gå in på i nuläget.

Lindbäcks har 120 anställda tjänstemän i hela landet och av dem får 15 gå.

I samband med neddragningarna står det klart att Stefan Lindbäck blir VD för Lindbäcks Group och Magnus Edin tillstätts som VD för Bygg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer