Efter en dom söker nu allt fler ägare av fjällnära skog ersättning när de inte får ja till avverkning. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Hundratals miljoner till skogsägare som nekats avverka fjällnära skog

Uppdaterad
Publicerad

De som äger fjällnära skog har efter en dom 2020 i Mark- och miljööverdomstolen, numera rätt till ersättning från staten ifall skogsägaren inte får avverka. Ansökningarna om ersättning har ökat rejält efter domen och därmed även de utbetalda ersättningarna.

– Det man kunnat se efter domen är att ansökningarna ökat, så även arealen skog som ansökningarna berör, säger Emma Tillberg, distriktschef på Skogsstyrelsen norra Norrbotten.

Utbetalda ersättningar

Mark- och miljööverdomstolens dom innebär att skogsägare som nekats avverkning av fjällnära skog på grund av höga naturvärden har rätt till ersättning från staten motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde.

Efter domen har utbetalda ersättningar ökat kraftigt i landet; från 23 miljoner år 2020 till 231 miljoner kronor fram till och med september i år.

Trygghet för markägare

Även i Norrbotten har ersättningarna ökat, från 0 kronor 2020 till 2,7 miljoner 2021.

– Att få ersättning när markanvändning försvåras ger ju en ökad trygghet för markägarna så att värdet i det man äger säkras. Men för oss har det inneburit en större mängd ärenden, säger Emma Tillberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.