Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsägaren Staffan Emmoth berättar varför han ansökt om att avverka en stor areal fjällnära skog. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Ansöker om jätteavverkning i Gällivare: ”Vill veta vad jag får göra med skogen”

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan om att få avverka stora arealer fjällnära skog i Gällivare kommun har lämnats in till Skogsstyrelsen. Det handlar om 330 hektar skog, motsvarande 462 fotbollsplaner, i anslutning till Sikträsk några kilometer utanför centralorten.

Det är Staffan Emmoth, känd företagarprofil i Gällivare, som äger skogen.

– Det faller på sin orimlighet att avverka all skog. Jag lämnade in en ansökan för att få veta vad jag kan göra med skogen, säger han till SVT.

Ansökte först om 950 hektar

Från början rörde ansökan hela 950 hektar men en vecka innan intervjun med Staffan Emmoth lämnades en reviderad ansökan in som bantats ned till 329,5 hektar, vilket motsvarar 462 fotbollsplaner.

Staffan Emmoth säger att han samrått med den sameby som finns i området.

– Vi är överens med samebyn om att avverka 35-40 hektar under en sjuårsperiod. Det är i princip fem hektar om året. Men det handlar helt och hållet om att jag måste veta hur jag ska förvalta en fastighet på sammanlagt 3 500 hektar. Då måste jag veta vad jag får eller inte får göra.

”Tanken är inte att skövla”

Staffan Emmoth säger att han ska upprätta en förvaltningsplan efter att Skogsstyrelsen inventerat området och lämnat besked om myndigheten avslår eller tillstyrker en avverkning.

– Min tanke är inte att skövla området. Jag säljer ju också jakt till turister så något sådant intresse finns inte.

I videon ser ni mer om Staffan Emmoths motiv till avverkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.