Därför anonymiserar SVT Norrbotten de två unga kvinnorna. Arkivbild. Foto: TT

Därför väljer SVT att anonymisera kvinnorna som vittnar om hederskultur

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I dag publicerar SVT Nyheter Norrbotten ett inslag som handlar om den problematik som finns kopplad till hederskultur. Det vill säga det kulturella system där heder och anseende spelar en central roll och som också kan leda till våld och social kontroll.
I vårt inslag förekommer två unga kvinnor som själva vittnar om hederskultur.

Marcus Melinder

Redaktionschef SVT Norrbotten

Eftersom det kommit en del frågor kring anonymiseringen av dessa två så tänkte jag berätta lite om hur vi har resonerat.

Båda dessa kvinnor var angelägna om att få berätta sin historia och ville göra detta helt öppet. De hade alltså själva inget önskemål om att vara anonyma. Som utgivare har jag dock valt att ändå anonymisera dem för den breda allmänheten.

Varför då?

Det är inte helt ovanligt att medier ibland vidtar större försiktighetsåtgärder än vad de medverkade tycker är nödvändigt. Detta gör vi eftersom en medieovan person kan ha svårt att överblicka konsekvenserna av en publicering. Exempel på sådana konsekvenser skulle kunna vara social stigmatisering, repressalier från exempelvis en kritiserad arbetsgivare eller andra former av negativa följder. Här får man som utgivare helt enkelt väga olika intressen mot varandra.

Naturligtvis strävar vi alltid efter att våra medverkande ska kunna delta helt öppet, men samtidigt måste vi också ta hänsyn till konsekvenserna för den enskilde.

I just detta fall är det alltså inte den närmaste kretsen vi i första hand vill skydda dessa två kvinnor från, utan snarare den breda allmänheten. Helt enkelt, vår publicering ska inte leda till att de blir igenkända på stan.

Hade total anonymitet varit syftet hade jag gått betydligt längre och kanske till och med bytt ut dessa två kvinnor mot skådespelare. Men det var alltså inte syftet den här gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.