Priserna på bensin och diesel skenar iväg allt mer för varje dag som går. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Chatt: Hur påverkas du av de skenande bränslepriserna?

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag ökar priserna på bensin och diesel. Och nu börjar det kännas rejält i plånboken att fylla tanken. Hur påverkas du av de skenande priserna.

Dela dina erfarenheter i vår chatt!

Hur påverkas du av de skenande bränslepriserna?

Landsbyggdsbo • Ett hårt slag för landsbygden uppe i norr, med 4mils pendling till närmsta ort för arbete och inga som helst möjligheter att åka kollektivt så är bilen ett ont måste. Har inte råd att byta upp mig till en elbil (laddningsmöjligheterna här omkring talar även emot inköp av elbil)och mig veterligt finns heller inget eldrivet alternativ till vår traktor som är ett måste för plogning på vintern och att slå/klippa markerna på sommaren.

Vi bor på gård i Västerbottens inland med flera hektar äng/åker att sköta och vi har diverse djur. Att behöva fundera på om en ska måsta sälja sitt livs drömboende samt sina djur för att det snart inte är ekonomiskt försvarbart att bo såhär käns fruktansvärt.

Får ont i magen av att tänka på hur den här prisutvecklingen skulle kunna döda landsbygden. Det står redan tillräckligt med gamla gårdar och förfaller här uppe.

Tess • Att köra mina barn till skola och förskola kostar mig två timlöner per dag. Jobbar 8h/dag men lönen för 2h/dag går alltså till att bara betala diesel. Här finns varken bussar eller tåg. Skolskjuts osv är inte aktuellt då vi bor en bit från gränsen där det beviljas.

Christer M • Påverkas rätt så lite. Pensionär och har nära till det som behövs

Janne • Det är bara staten som tjänar massor på drivmedlet lägga pengar på försvaret kan de göra men om svenska folket inte kan tas sig till jobbet det bekommer inte de styrande för det är vi som betalar deras taxiresor och bränsle kort skärpning det är snart val

Trött pendlare • Pendlar 180 km tor om dagen utan att ha möjlighet att åka kollektivt. Har snart inte råd att jobba. Flytta? Ja om jag får sålt min fastighet o hitta något som är i rimlig prisnivå. Köpa hybrid/elbil - vem vågar det i södra Sverige med skenande elpriser :(

Jörgen • Skulle köra och hjälpa till på ett större flyktingboende för jag är pensionär men har inte råd att köra fram och tillbaka. Moment 22 således.

Charlotte • Kör en nyare dieselbil drygt 8 mil tur och retur till jobbet varje dag. Bor 1,5 mil utanför närmaste samhälle så bil är ett måste för att vardagen ska fungera. Kollektivtrafik är inget alternativ då den är i princip obefintlig här. I kombination med de höga elpriserna är detta en katastrof för de allra flesta familjer med "normala" löner som valt att bo utanför staden. Det kan inte vara möjligt att det under de här extraordinära omständigheterna inte är möjligt att sänka bränsleskatten, åtminstone tillfälligt.

katarina • Jag har 5,5 mil enkel väg till affären eller macken, så jag håller mig hemma. Kan åka och handla en eller två ggr i månaden. Här finns ingen kollektivtrafik. Går min 3 km till brevlådan nån gång veckan. Jag kommer flytta.

Fundersam • Såklart väldigt jobbigt på alla sätt men å andra sidan är det väl ungefär i de prisklasserna vi måste ligga för att rädda klimatet?

Markus • Direkt påverkas jag inte alls, äger ingen bil, cyklar eller tar buss/spårvagn till jobbet, har bundet elavtal och överlag låg förbrukning i lägenheten etc. Men den indirekta påverkan genom att varor och tjänster bli dyrare kommer ju garanterat märkas av förr eller senare...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.