• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aktörerna bakom Hybrit satsar på ett unikt projekt i Luleå. Foto: SVT

Hybrit bygger unik pilot för vätgaslagring i Luleå – för en kvarts miljard

Uppdaterad
Publicerad

Hybrit ska bygga ett unikt bergsrumslager i pilotskala för fossilfri vätgas i Luleå. En investering på drygt en kvarts miljard kronor.

Det var för två veckor sedan som det blev klart att Hybrit, som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall, placerar världens första anläggning av fossilfri järnsvamp i Gällivare. Målet är att Sverige ska bli först i världen med att tillverka fossilfritt stål.

Luleå förlorade därmed den dragkampen – men nu står det istället klart att de istället ska satsa på ett vätgaslager i Svartöberget för att utveckla tekniken för lagring. De menar att fossilfri vätgas som ersätter kol och koks är en avgörande del i produktionstekniken för fossilfri järn- och stålproduktion, där utsläppen av koldioxid i princip elimineras.

”Mycket glädjande”

Vätgaslager bedöms spela en väldigt viktig roll för framtida effekt- och energibalansering och storskalig vätgasproduktion. Lagret beräknas att vara färdigt och i drift från år 2022 fram till 2024.

– Det är mycket glädjande att Hybrit fortsätter att leda utvecklingen av effektiv produktion av fossilfritt stål när vi nu också bygger ett pilotlager för storskalig fossilfri vätgas i Luleå. Lagring ger möjligheten att variera efterfrågan på el och stabilisera energisystemet genom att producera vätgas då det finns mycket el, till exempel när det blåser, och använda lagrad vätgas när elsystemet är ansträngt, säger Andreas Regnell, Vattenfall och styrelseordförande i Hybrit i ett pressmeddelande.

– Genom att utveckla en metod för vätgaslagring och säkra tillgång till fossilfri el skapar vi en värdekedja hela vägen ut till kunderna där allt är fossilfritt – från gruva till el och till det färdiga stålet. Detta är unikt, säger Martin Pei, SSAB och styrelsemedlem i HYBRIT.

Lager byggs under markytan

Vätgaslagret på 100 kubikmeter byggs i ett inklätt bergrum cirka 30 meter under markytan. Detta för att på ett kostnadseffektivt sätt säkerställa det tryck som krävs för att lagra stora mängder energi i form av vätgas.

Investeringen på drygt 250 miljoner kronor delas av ägarbolagen och Energimyndigheten som stöttar via Industriklivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet