Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Carina Sammeli (S) har fått se tre stora industrisatsningar gå Luleå förbi. Foto: Filip Hannu/SVT

Luleå förlorade kampen om tre storsatsningar: ”Vi har lärt oss mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Luleå förlorat kampen om Northvolt till Skellefteå, H2 green steel till Boden och Hybrit till Gällivare. Kommunalrådet vill nu se över marktillgången så Luleå är redo vid nästa strid.

Etableringarna i Norrbotten handlar om många miljarder och tusentals arbetstillfällen – men inget har landat i Luleå. För H2 green steel handlade det om att Boden har mark redo för satsningen vilket Luleå inte kunde visa upp.

– Vi måste ha mer mark framme för etableringar gärna med detaljplaner och tillgång till VA på en gång. Där försöker vi öka takten för att ha det redo när någon knackar på och vill göra en etablering, säger Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå.

Tror inte att avhoppen påverkat

Den politiska situationen i Luleå har varit turbulent när två kommunalråd slutade inom mindre än ett år. Det tror det nya kommunalrådet inte påverkat företagens beslut däremot.

– Det är inte vad jag fått återkopplat av de här företagen. För det mesta handlar företagsval om ganska grundläggande företagsekonomiska beräkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet