I klippet hör du LKAB:s vd Jan Moström om hur gruvbolaget vill undvika fly-in fly-out-lösningar i Malmfälten när den nya anläggningen byggs. Foto: Arkiv/TT

LKAB behöver kvalificerad arbetskraft när ”dubbelraketerna” byggs

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare vann Hybritkampen och själva demoanläggningen väntas skapa 150-200 arbetstillfällen. För byggandet av det som LKAB kallar ”dubbelraketerna” behövs mycket mer. Nu vill gruvbolaget undvika fly-in fly-out-lösningar och verka för ett samhälle där folk bosätter sig permanent.

Hybritsatsningen i Gällivare kommer när den är fullt utbyggd kosta tio miljarder kronor. Först ska det byggas en demoanläggning som ska producera 1,3 miljoner ton järnsvamp – och när den är klar och fungerar optimalt byggs en kopia intill och allt kopplas ihop med pelletsverket.

– Internt kallar vi den för dubbelraketen, säger Jan Moström, vd på LKAB, och meddelar att på sikt så kommer ytterligare en dubbelraket att resas.

I dag arbetspendlar över 3 000 personer till Malmfälten vilket innebär att de har sin arbetsplats i Kiruna eller Gällivare kommun – men bor i andra kommuner eller i andra länder. Detta kallas ”fly-in fly-out” och betyder alltså att människor står skrivna och betalar skatt i en kommun, men jobbar i en annan.

Arbetskraft kommer behövas och i klippet hör du hur LKAB ska undvika fly-in fly-out-lösningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.