Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 3 000 arbetare veckopendlar till Malmfälten. Men är du inte skriven i den kommun du oftast övernattar i kan du begå folkbokföringsbrott. Foto: SVT

Skrivna i fel kommun riskerar fängelse – över 3 000 arbetspendlar till Malmfälten

Uppdaterad
Publicerad

Många norrbottningar och folk från övriga Sverige veckopendlar till Malmfälten. Men det kan vara olagligt att vara skriven i en annan kommun än där man oftast övernattar.

Folkbokföringen avgör var du ska betala skatt. Är du folkbokförd i en annan kommun än den du är bosatt i – vilket innebär där man regelmässigt tillbringar, eller kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila – begår du ett brott.

Förenklat: Veckopendlar du och arbetar måndag till fredag i Kiruna –  men åker hem till Luleå över helgen – så är det Kiruna du ska vara folkbokförd i.

– Sedan 2018 så är det ett brott som har en straffskala från böter till fängelse, och man är skyldig att känna till de här reglerna, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Brottsrubriceringen: Folkbokföringsbrott

Vilken kommun man ska betala skatt till avgörs var man är folkbokförd den 1 november året innan inkomståret. Om man var folkbokförd i Luleå 1 november 2020 ska du betala skatt för 2021 i Luleå – sedan finns det olika regler för ensamstående och gifta eller sambo.

Är man ensamstående ska man direkt skriva sig där man tillbringar sin dygnsvila – men är du gift eller sambo blir det annorlunda och du kan vara folkbokförd som resten av familjen.

Hör Skatteverkets Johan Schauman förklara folkbokföringsreglerna i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.