Det finns inga direkta lösningar kring företeelsen ”fly-in fly-out”. Hör ekonomichefen berätta om hur detta slår mot Kiruna kommun. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kiruna kommun går miste om närmare 100 miljoner kronor – på grund av arbetspendlare

Uppdaterad
Publicerad

Varje år går Kiruna kommun miste om närmare 100 miljoner kronor i skatteintäkter. Anledningen är den så kallade företeelsen ”fly-in fly-out”.

– Inte rimligt att tro att alla skulle skriva sig här, säger ekonomichefen Tobias Johansson.

Runt 1600 personer har sin arbetsplats i Kiruna kommun men bor på andra orter – eller i andra länder. Detta kallas ”fly-in fly-out” och betyder alltså att människor står skrivna och betalar skatt i en kommun, men jobbar i en annan.

Det har länge pratats om hur mycket pengar Kiruna kommun går miste om på grund av detta. Nu har SVT Norrbotten tittat närmare på frågan.

Bortfallet: Runt 100 miljoner kronor

Enligt Kiruna kommuns ekonomichef Tobias Johansson beräknas skattebortfallet bli ungefär 60 000 kronor/år per person. Vilket innebär att närmare 100 miljoner kronor ”försvinner” till andra platser i Sverige eller utlandet.

– Rent ekonomiskt ser vi ingen konkret lösning, säger Tobias Johansson, ekonomichef på Kiruna kommun.

Företeelsen är ingenting nytt och det har – och kommer alltid att finnas – influgna arbetare på så kallade FIFO-avtal. Men i och med stadsomvandlingen, och de stora investeringarna som LKAB gör, är det fler än någonsin som arbetspendlar.

Fler lär arbetspendla i framtiden

Ekononomichefen Tobias Johansson tror därför att över 2000 personer lär arbetspendla till Kiruna inom några år.

– Men sedan är det inte rimligt att tro att alla skulle skriva sig här, det finns alltid en in-och utpendling i alla kommuner. Sedan är den högre till Kiruna än till andra kommuner just nu, säger Tobias Johansson, ekonomichef på Kiruna kommun.

FIFO står för ”fly-in fly-out” och är en anställningsform som innebär att man har ett tidsbestämt kontrakt på en arbetsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.