Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirunas kommunalråd, Gunnar Selberg (C), har en förhoppning om att fler som jobbar i kommunen också ska vilja bosätta sig där. Foto: SVT/Teuvo Palomäki

Kommunalrådet: ”Fly in-fly out” hindrar Kirunas utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna finns jobben men få vill flytta till kommunen som inte har tillräckligt med bostäder.

– ”Fly in-fly out” gör att vi tappar skattepengar och det blir svårare att utveckla kommunens verksamheter, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Som kommunalråd funderar han på vilka morötter som måste till för att arbetskraften ska stanna i Kiruna kommun. Han vill att de ska leva sina liv i Kiruna – inte bara komma för att arbeta och sedan åka därifrån.

Stort behov arbetskraft

I Kiruna kommun, där den stora stadsomvandlingen pågår, är det stor brist på maskinförare, byggnadsarbetare, elektriker och flera andra yrken. Många av de som kommer för att arbeta bor i Tornedalen, vid Norrbottenskusten och andra delar av Sverige.

Eftersom de pendlar och inte bosätter sig i Kiruna kan det hämma Kirunas utveckling.

–  Fast människorna finns här och nyttjar delar av kommunala servicen så betalar de inte skatt här, säger Gunnar Selberg (C) .

Det tror kommunalrådet lockar

Enligt kommunledningen är bostadsbristen en anledning till varför så få av arbetspendlarna väljer att inte bosätta sig i Kiruna och nu måste man bygga fler bostäder och göra kommunen mer attraktiv.

I klippet hör du kommunalrådet Gunnar Selberg berätta vad han tror gör Kiruna  till en attraktivare plats att bo på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.