Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att tjuvfiska lax i Finland kan komma att kosta betydligt mer än i Sverige. Foto: SVT Design

Finland föreslår att tjuvfiske av lax ska kosta 35 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 35 000 kronor. Det kommer det enligt ett finskt förslag att kosta om man olagligt tar upp en lax i Torneälven och Muonioälven.
Sverige har ingen liknande värdering på laxen.

Det innebär olika påföljd för samma brott beroende på vilken sida om gränsälvarna Torneälv och Muonio älv som man ertappas.

Skydda laxen

Finland vill skydda den vilda laxen och andra utrotningshotade arter eller fiskarter på tillbakagång och har därför tagit fram värden för dessa fiskearter. Tanken är att göra det lättare för övervakarna och myndigheterna att ingripa mot olagligt fiske samt höja tröskeln för tjuvfiskarna. Värdet anses motsvara vad det i praktiken skulle kosta att ersätta motsvarandel fisk i dess naturliga miljö. 

Ny lag

Vad gäller vildlaxen har finska jord- och skogsbruksministeriet kommit fram till att värdet ska vara 3 380 euro, eller cirka 35 000 kronor. Detta utöver de böter som följer av brottet. Enligt den nya finska fiskelagstiftningen som väntas träda i kraft den 1 maj kommer staten att kunna kräva att tjuvfiskare ersätter staten med värdet av den förlorade fisken. Reglerna gäller vid fiske i älvar, sjöar och i viss mån även i älvmynningen och alltså enbart på finskt vatten.

350 kronor för olovlig lax i Sverige

Någon liknande värdering finns inte i Sverige. Det värde som i vissa fall används när man dömer ut böter är marknadsvärdet.  En medelstor lax fångad i Torneälven väger cirka sju kilo. Med fjolårets kilopris på 50 kronor skulle det bli 350 kronor. Jurister vi har pratat med vill inte ange något bestämt belopp för tjuvfiske på den svenska sidan, för att inte föregå eventuella rättsfall, men det som står klart är att samma förseelse blir rejält mycket dyrare på den finska sidan. 

Hoppas att Sverige tar efter

Lars Munk, destinationsutvecklare på Heart of Lapland har själv ett stort intresse för fiske och välkomnar det finska initiativet.

– Laxen och även annan fisk är ju en gemensam resurs som inte värderas på samma sätt som vilt på land. Det vore ju bra om det blev kännbart att bryta mot fiskebestämmelserna. Det ska nu bli intressant att se vad som händer här i Sverige. Om det tas något initiativ till att följa Finlands exempel, säger Lars Munk. 

Exempel på värden för hotade fiskar och fiskar på tillbakagång 

Visa

Östersjölax i havet eller insjövatten 3380 €

Östersjölax i havet eller insjövatten, med bortklippt fettfena 170 € 

Ishavslax i insjövatten 3420 € 

Ål 3510 € 

Öring i havet eller i en älv som mynnar ut i havet 3260 €  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer