”I Malmfälten har vi vänt trenden”

Uppdaterad
Publicerad

Idag skriver Lars-Eric Aaro, VD för LKAB.

Jag är uppvuxen i ett litet trevligt samhälle med då ca 1500 innevånare, och som då hade alla de nödvändiga servicefunktioner som man som samhällsmedborgare behövde. Vi hade fyra livsmedelsbutiker, tre banker, tre bensinstationer, järnhandel, bageri, färgaffär, post, brandstation, två sågverk, m.m., och en bra skola tom åk 9; helt otroligt, i en by på 1500 invånare!

Min pappa var järnhandlare. Vi bodde i lägenheten ovanför butiken. Ibland kunde jag och min bror vakna på natten av att någon kastade småsten på fönstret. Då visste man att det var någon entreprenör som behövde komplettera med armeringsjärn, cement eller skruv och muttrar, för att kunna göra sitt jobb på rätt tid.

Val 2014 i Norrbotten – krönika

Jag har aldrig gått någon sommar utan jobb, det fanns alltid jobb om man ville arbeta. Mitt första jobb hade jag som 13-åring i järnhandeln och det har format mig för resten av mitt yrkesliv. De värderingar och lärdomar som jag fick då är lika aktuella idag i min roll som vd för LKAB. Ta ansvar, visa engagemang och söka förbättringar är fortsatt de viktigaste drivkrafterna i min vardag. Vi är aldrig bättre än vår senaste leverans till kund, vi kan alltid bli bättre på att uppfylla kundens förväntningar på LKAB.

Idag är ungdomsarbetslösheten ett samhällsproblem. Oavsett hur man väljer att mäta är den förhållandevis hög i Sverige jämfört med hur det ser ut i våra nordiska grannländer och i övriga EU.

Men i Malmfälten har vi vänt trenden. I Kiruna och Gällivare kommun har den negativa utvecklingen under den senaste tioårsperioden vänts till framtidstro och optimism. Här är ungdomsarbetslösheten lägre idag än den var år 2004. I Kiruna kommun är ungdomsarbetslösheten dessutom betydligt lägre än riksgenomsnittet. Jag blev själv väldigt glad när Svenska Dagbladet tidigare i år ägnade flera sidor åt att beskriva den positiva utvecklingen i vår del av landet. En ung malmfältstjej konstaterade i en intervju att ” jag känner ingen som är arbetslös”. Det är ett påstående som vi ska vara stolta över. 

Vi på LKAB vill ta vårt ansvar för att skapa jobb till dagens unga. Vi har en bred inriktning på våra insatser men allt kopplar till vårt engagemang att ge unga en bra start i livet. Vi vet hur mycket det första jobbet betyder och att skolan är en nyckel till framgång. Det är därför vi satsar på LKAB Akademi, vår stiftelse för att skapa Sveriges bästa skola i Malmfälten.

Vi ökar antalet vägar till jobb hos oss, med vår egen bergarbetarutbildning, traineeprogram, praktikplatser och sommarjobb. I slutändan handlar det också om att det måste finnas många olika  företag i olika branscher som kan och vill anställa. LKAB skapar idag, direkt och indirekt omkring 17.000 jobb. Det gör skillnad. 

Att bekämpa ungdomsarbetslösheten, öka mångfalden på LKAB och skapa levande och attraktiva samhällen där människor trivs och vill bo är kärnan till hållbar och långsiktig tillväxt för vårt företag. Vi tänker fortsätta bidra till att skapa fler jobb för unga och därmed bygga ett bättre samhälle.

Lars-Eric Aaro

Om krönikan:

Lars-Eric Aaro, VD för LKAB sedan 2009. Han har studerat vid Luleå tekniska universitet där han 2007 utsågs till teknologie hedersdoktor.

Inför valet har Nordnytt bjudit in ett antal personer att skriva varsin krönika om en hjärtefråga. Varje dag fram till valet publicerar vi en ny krönika.

I morgon har turen kommit till Jan-Olov Madeleine Ågren vid Rättighetscentrum Norrbotten som arbetar för mångfald och mot diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – krönika

Mer i ämnet