Bengt Olov Pesu måste vada för att ta sig från huset på Mattilaholmen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vattnet fortsätter att stiga

Publicerad

De höga vattennivåerna på flera håll i Norrbotten fortsätter att stiga och orsaka översvämningar. På Mattilaholmen forsar vattnet över vägen – och tvingar Bengt Olov Persu att vada från huset.

Den extremt kraftiga vårfloden orsakar översvämningar på flera håll i Norrbotten. Särskilt utsatta områden är Överkalix, Haparanda och Älvsbyn.

Har båten vid huset

Bengt Olov Pesu på Mattilaholmen, norr om Haparanda, måste vada för att ta sig från huset. Vattnet forsar över vägen och på ängen står dryga meterna vatten.

Persu följer vattenprognoserna noga och hans båt ligger redo nedanför huset.

– 1968 var det ytterligare en meter vatten och även för tio år sedan var man tvungen att ta roddbåten för att ta sig från husen till Övertorneåvägen, säger han.

900 meter lång barriär

Och eftersom Haparanda hör till ett av de särkilt utsatta områdena skickades en 1 100 meter lång barriär upp i helgen. Fram till klockan ett natten mot måndag pågick arbetet med att sätta upp dessa kring Torneälven.

– Vi kommer att ha ett möte under eftermiddagen då vi ska ta beslut om att eventuellt beställa upp fler barriärer till Norrbotten, säger Adam Dahlberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt en prognos har vattennivåerna inte stigit lika snabbt det senaste dygnet. I nuläget beräknar de att nivåerna stiger cirka 20 centimeter per dygn, det är 10 centimeter lägre än föregående dygn.

Och enligt prognosen kommer inte den högsta nivån att överstiga det provisoriska översvämningsskyddet.

Kontaktat fastighetsägare

Haparanda och Torneå stad har vidtagit flera åtgärder i samband med att nivåerna stiger. De har kontaktat fastighetsägare i riskområdena samt vidtagit åtgärder för att säkerställa samhällsviktiga funktioner.

De har även informerat skolorna om riskerna när det blir högt vattenflöde och poängterat riskerna med att vara nära älven.

”Läget är under kontroll”

Sedan i fredags har SMHI utfärdat en klass 3-varning, den högsta varningen, för extremt höga vattenflöden. Under de senaste 50 åren har Norrbotten aldrig haft så höga vattenflöden som nu.

Trots det ansträngda läget ger räddningstjänsten en lugnande bild.

– Vi har några besvärliga områden, men vi följer utvecklingen noga och vi har läget under kontroll, säger Adam Dahlberg.

– I Torneälven kommer det att kulminera först på torsdag eller fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet