Många anhöriga till den döda kvinnan på plats för att följa rättegången. Foto: SVT

Många grät öppet utanför rättegångssalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot den 18-årige man som på julaftonen kolliderade med en 31-årig kvinna i centrala Luleå. Kvinnan omkom vid olyckan och 18-åringen åtalades misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan.

Mannen åtalas för grovt vållande till annans död och för grov vårdslöshet i trafik. Dödsolyckan inträffade på julaftonen förra året då en 31-årig småbarnsmamma blev påkörd av 18-åringen som kolliderade med kvinnans bil.

Redan innan rättegången startade var det upprörda känslor utanför rättegångssalen. Erica Larsson, vår reporter på plats berättar att flera personer grät öppet.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Rättegången kommer att hållas bakom lykta dörrar.

Åklagarens sakframställan och förhör med den åtalade står först på dagordningen. Under eftermiddagen blir det förhör med vittnen. Totalt ska nio vittnen höras.

Åklagaren yrkar ansvar för vållande till annans död, grovt brott samt grov oaktsamhet intrafik. Dessutom yrkas på ett skadestånd på 30.000 vardera till de anhöriga till den omkomna kvinnan.

– Gärningen har inneburit ett medvetet risktagande av allvarligt slag, säger åklagaren Linda Strömberg.

Enligt åklagaren har 18-åringen kört minst 95 km/h. Han har varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andras liv eller egendom genom att i allt för hög hastighet fört fram fordonet utan att bromsa för rött ljus, enligt åklagaren.

Felaktiga uppgifter i sociala medier

Den åtalade förnekar att han kört för fort och att han ska ha kört mot rött ljus – och om han döms för oaktsamhet så är den ej grov.

Han bestrider även skadestånd till de anhöriga för samtliga brott. Den åtalades advokat vill att rättegången genomförs inför stängda dörrar: Då han bara är 18 år och det har varit ett enormt mediatryck. Dessutom har det figurerat helt felaktiga uppgifter om rattonykterhet både i sociala medier och traditionella medier vilket ytterligare ökat trycket.

Motsatte sig stängda dörrar

Både åklagare och målsägarbiträde motsatte sig stängda dörrar. Efter en snabb övervägning beslutade tingsrätten att det blir stängda dörrar. Dock tillåts de enligt lagens mening anhöriga från båda sidor att sitta med under rättegången. Många anhöriga finns på plats vid rättegången och en del av dem lämnade salen tillsammans med journalister.

”Inget nytt har framkommit”

Vid 11-tiden bröt rätten för lunchpaus.

– Inget nytt har framkommit i förhören med den åtalade i dag. Han förnekar brott, både att han kört för fort och att han kört mot rött. Han bestrider också de anhöriga yrkanden på skadestånd, sammanfattar åklagare Linda Strömberg förmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Mer i ämnet