Klassiska klubbar riskerar bli hemlösa när sporthallen i Malmberget stänger för gott

Uppdaterad
Publicerad

Mot slutet av 2022 ska sporthallen i Malmberget stängas på grund av närheten till gruvan. Men multiaktivitetshuset i Gällivare, som flera idrotter ska flytta till, blir klar tidigast 2025.

Det börjar bli tomt i Malmberget efter alla rivningar de senaste åren. I de hus som fortfarande står kvar är det mörkt i de flesta fönster.

En byggnad som det fortfarande lyser i är sporthallen mitt i det som en gång var Malmbergets centrum. En vanlig kväll i veckan är det full aktivitet i hallarna fram till sen kväll.

”Svårt att behålla ungdomarna”

Däremot är det ganska stillsamt den tidiga eftermiddag när SVT Norrbotten träffar Kjell Ragnestam och Tore Johansson, klubbveteraner i Malmbergets AIF.

För dem är det är nog så vemodigt att hallen från 1959 ska försvinna. Nu är de också oroliga för vad som ska hända i fall det blir ett glapp i överflyttningen till nya lokaler.

– Den stora svårigheten är att behålla alla ungdomar som måste ha någonstans att träna och tävla. Att tro att man kan plocka tillbaka dem om tre fyra år är naivt, säger Kjell Ragnestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.