Ulf Karlström är aktiv i SD och får nu lämna IF Metalls fackordförandepost på SSAB i Luleå. Föreningen anser att han sitter på dubbla stolar. Foto: Genrebild, TT

IF Metall avsätter SD-politiker som fackordförande i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Den aktive SD-politikern Ulf Karlström har valts till ordförande för en av fackklubbarna på SSAB i Luleå. Men under tisdagen beslutade IF Metalls förbundsstyrelse att skilja honom från uppdraget.

– Han borde inte ens ha varit valbar, säger fackförbundets presstalesman Jesper Pettersson.

Det var lite av en facklig bomb när SD-politikern Ulf Karlström valdes till ordförande för IF Metalls avdelning råjärn på SSAB i Luleå –  och sedan dess har diskussionen för- och emot varit hetsig.

Ska kontakta jurist

IF Metall anser att Karlström som SD-politiker inte ens borde ha kunnat väljas som fackordförande. Vid 14-tiden på tisdagen kom också beskedet att fackföreningens förbundsstyrelse fattat beslutet att avsätta honom.

– Jag sitter just nu på jobbet och jag behöver få fundera på vad jag ska säga och göra efter det här beslutet. Jag behöver prata med en jurist och med mina medlemmar som har valt mig som ordförande, säger Ulf karlström till SVT.

”Inget fel på min värdgrund”

Han menar att det är det politiska engagemanget på fritiden snarare än jobbet som stjälper honom.

– Det är inget fel på min värdegrund, det har IF Metall själv sagt, och jag har medlemmarnas förtroende. Det är vad jag gör på min fritid som lett fram till det här beslutet, säger han och tills vidare sitter han kvar på posten:

– Beslutet gäller inte förrän om två veckor så jag är fortfarande ordförande i avdelningen. Vi får se var det här slutar, det är snart årsmöte i klubben.

Under tisdagen beslutade IF Metalls förbundsstyrelse att avsätta SSAB i Luleås fackordförande Ulf Karlström. Anledning är att Karlström, som är en aktiv SD-politiker, anses sitta på dubbla stolar. Foto: Genrebild, TT

IF Metall: Han har dubbla uppdrag

IF Metalls presstalesman Jesper Pettersson motiverar beslutet med att Ulf Karlström har dubbla uppdrag.

– Vi anser inte att ett förtroendeuppdrag i vår fackförening är förenligt med det politiska uppdraget i Sverigedemokraterna. Det är ett enhälligt beslut som grundar sig på våra stadgar. Jag har svårt att spekulera i att han skulle tvinga sig kvar på posten. Det verkar inte vara aktuellt, säger Jesper Pettersson.

Men medlemmarna har ju valt honom?

– I grund och botten anser vi att han inte skulle ha varit valbar till den här posten från första början. Enligt oss står inte SD upp för allas lika värde, säger Jesper Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.