Individ- och familjeomsorgen i Jokkmokk dras med höga kostnader ända sedan 2017. I videon hör du kommunchef Monica Lundkvist berätta hur det kommer sig att utgifterna skenat. Foto: SVT

Socialtjänstens kostnader skenar – Jokkmokk tvingas hårdbanta verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kostnader för individ-och familjeomsorgen (IFO) skenar och var förra året nästan 39 miljoner kronor och nu sätter kommunen in två ”överrockar” för att spara.

 Alla kostnader som är större än 10 000 kronor ska i fortsättningen godkännas av kommunchefen och ekonomichefen.

En kommun av Jokkmokks storlek ska normalt sett ha IFO-kostnader på drygt 17 miljoner kronor, men förra året var den summan 38,5 miljoner kronor och i år är prognosen 35 miljoner kronor.

Därmed är Jokkmokk i Sverigetopp sett till invånarantalet.

”Ett tufft beslut”

Gruppledare Roland Boman (FJK) är nöjd över att verksamheten ska utredas och att kommunchefen och ekonomichefen ska granska och godkänna alla kostnader över 10 000 kronor.

– Något måste göras. Jokkmokk har en av de 25 högsta IFO-kostnaderna per capita i hela Sverige. I sex år har jag tjatat om detta och nu ska äntligen IFO-verksamheten utredas. Det är ett tufft beslut eftersom det till stor del handlar om omhändertagande av barn och ungdomar, men nödvändigt, säger han.

”Inte bara kronor och ören”

Kommunchefen Monica Lundkvist menar att det måste satsas mer på förebyggande arbete, att mycket kan göras på hemmaplan och att föräldrarna måste engageras mer.

– Kostnaderna och antalet ärenden har ökat alldeles för mycket och vi måste göra något åt det. Visst ska barn och unga som behöver hjälp få det, men det är inte säkert att en annan hjälp är sämre bara för att den inte kostar lika mycket.  Det viktiga är att det inte bara handlar om kronor och ören, utan att barn och unga och unga föräldrar i Jokkmokk ska må bra, säger hon.

”Uppfostra föräldrarna!”

Gruppledare Roland Boman tycker halvt på skämt, halvt på allvar att föräldrarna borde omhändertas i stället för barnen och ungdomarna.

– Vi måste uppfostra föräldrarna om vad som gäller som föräldrar. Jag tycker att det är det det handlar om. Det finns ingen vetenskap som säger att barnen får det bättre när de skickas bort och föräldrarna måste försvinna ur deras liv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.