Foto: SVT

Inga hållplatser för skolbarnen – tvingas vänta på vägen

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i Vitå har lämnat in förslag till kommunen där man bland annat skulle märka ut att skolbarn står på vägen och väntar på skolbussen. Men eftersom Luleå kommun inte lämnat in någon begäran om skyltning till Trafikverket så är frågan inte löst.

– Bussen stannar vid uppfarterna till fastigheterna och man ska stå på den sida där man har en avfart eller infart. Och när bussen stannar kan man passera vägen och stiga på bussen, förklarar stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S).

Vänta på vägen

Situationen med Vitåbarnen är inte på något sätt unik, säger Anja Johansson. Det ser ut så här i hela landet när barn åker skolbuss. De tvingas vänta vid sidan av vägen, på vägrenen.

– Jag menar inte att det är en bra lösning men det är så det är.

Hållplatser

Samtidigt har föräldrar i Vitå föreslagit att det sätts upp markörer så att trafikanter vet att det står barn längs vägen och väntar på bussen.

Men kommunen har inte gjort någon formell framställan till Trafikverket som är myndigheten som beslutar i den här typen av frågor.

– Nej, det har vi inte gjort. Däremot har vi fått en förfrågan från länsstyrelsen om vi tycker att hastigheten ska sänkas. Nu hann föräldrarna före med en begäran men det har vi sagt ja till, säger Anja Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet