– Om det fanns 25 lediga tandläkare så skulle vi anställa dem direkt, säger divisionshefen för tandvård, Thomas Josefsson. Foto: Martina Holmberg / TT

Inga tandläkare i tre kommuner: ”Det är ett jättebekymmer”

Publicerad

Det råder nu närmast totalkris inom tandvården i Pajala, Överkalix och Övertorneå. Regionen har inte lyckats rekrytera en enda fast läkare. Men mottagningarna har öppet ändå.

Tandvårdskrisen påverkar egentligen hela Norrbotten, utom Piteå, Arvidsjaur och Arjeplog, men slår alltså hårdast mot de tre inlandskommunerna.

– Om det fanns 25 lediga tandläkare så skulle vi anställa dem direkt, men så ser inte verkligheten ut, säger divisionshefen för tandvård, Thomas Josefsson.

”Allvarligt för tandvårdssituationen”

Men mottagningarna i Pajala, Överkalix och Övertorneå har öppet, trots att det inte jobbar några fast anställda tandläkare där, och personalen koncentrerar sig på förebyggande tandvård.

– Det är naturligtvis ett jättebekymmer eftersom det inte blir någon kontinuitet i den tandvård som bedrivs. Det här är mindre bra och allvarligt för tandvårdssituationen, helt klart, säger han.

”Tandläkare ibland”

För att lätta på trycket i de tre drabbade kommunerna erbjuder tandvårdsledningen redan anställda tandläkare i länet ett lönetillägg om de tjänstgör i Pajala, Överkalix eller Övertorneå. Det är en sorts intern stafettlösning med rörlighetstillägg.

– De kanske kan jobba någon vecka eller två och då har man tandläkare ibland. Då får man koncentrera besöken till då man har en tandläkare på plats, säger Tomas Josefsson, divisionschef för tandvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer