Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen garanti för semester övrig tid av året”, hör Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet Norrbotten, om semesterflytt i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Vårdförbundet i Norrbotten om semesterflytt: Riskerar årets ledighet

Uppdaterad
Publicerad

Övertidsberget är redan högt inom Region Norrbotten. Vårdanställda passerar redan nu den lagstadgade arbetstidslagen och nu lockas de att flytta fram semestern mot extra ersättning. Men Vårdförbundet höjer ett varningens finger.

Vårdföbundet i Norrbotten har förståelse för att personal  lockas av flyttad semester när regionen lockar med pengar. Men att ta emot slanten i hopp om att få semester senare under året är ingen garanti.

De fyra lagstadgade semesterveckorna gäller bara under sommarperioden.

Vårdkrisen i Norrbotten

– Vi behöver istället se en löneutveckling och hållbar struktur så att äldre stannar i vården. Det är personalen som behöver tas hand om på ett bättre sätt, säger Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet Norrbotten.

Uppmuntrar sommarvila

Redan nu är det en hög arbetsbelastning på avdelningarna vilket leder till många övertidstimmar och höga sjuktal.

– Man undrar när det här ska sluta och hur länge våra medlemmar ska orka med. Och när ska de få sin vila och återhämtning om inte under sommaren?, säger Elisabeth Lindblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet