Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om regionens 100 000 kronors lösning på sommarbemanningen i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Vårdanställda i Norrbotten lockas med 100 000 kronor för flyttad semester

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom vården i Norrbotten är fortsatt stor. För att lösa sommarbemanningen lockar nu regionen sina anställda med en rejäl peng för att de ska flytta fram sin semester.

Tidigare år har vårdanställda inom Region Norrbotten erbjudits 14 000 kronor per semestervecka. Den här sommaren höjs den summan till 25 000 vilket skulle kunna innebära en ”bonus” på 100 000 kronor totalt för fyra veckors flyttad semester.

”Uppdrag att bedriva vård dygnet runt”

Tanken är alltså att skjuta på semestern men det är ingen garanti om den då framflyttade ledigheten blir av eller sammanhängande. De fyra lagstadgade semesterveckorna gäller bara under sommarperioden

Vårdkrisen i Norrbotten

– Det kommer att bli en uppgörelse när det finns möjlighet, och om det inte inträffar nya pandemier, säger Ulf Bergman, tf regiondirektör.

Han fortsätter:

– Vi har ett uppdrag att bedriva vård dygnet runt alla dagar på året.

Tror på fler liknande somrar

Vårdförbundet i Norrbotten tycker att medlemmarna ska utnyttja sommarvilan och vill hellre se en långsiktig löneutveckling. Men Ulf Bergman tror att trenden med sommarerbjudanden, som snart varat i ett decennium, kommer att hålla i sig.

– I en ganska lång tid framöver tror jag att vissa extra ersättningar behövs. Dels för att försäkra medarbetarna om ledighet och dels för att försäkra vårdinsatserna, säger Ulf Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet