Lodjursjakten i Norrbotten ställs in även i år. Foto: TT

Ingen lodjursjakt i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att det inte blir någon lodjursjakt i Norrbotten i år. Detta eftersom ungarna blir färre.

Lodjursstammen har de senaste åren drabbats av en kraftig nedgång. De senaste två åren, 2019 och 2020, har även jakten ställts in – och det förändrades inte 2021.

Enligt preliminära resultat från årets lodjursinventering har antalet föryngringar minskat från 22 förra året till 17 detta år. Stammen ser därmed ut att hamna på miniminivån.

Delar av länet saknar föryngringar

Inventeringen visar också att lodjurens spridning över Norrbotten fortfarande är ojämn och att delar av länet helt saknar föryngringar.

Förvaltningens mål är att stammen ska stabiliseras i antal och utbredning samtidigt som skador på rennäringen begränsas.

— Under våren kommer Länsstyrelsens handläggning av skyddsjaktärenden att ske med beaktande av årets inventeringsresultat. När lodjursstammen stabiliserats kan licensjakt nyttjas för att reglera stammen i syfte att minska skadorna på rennäringen, säger Maike Demski, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Lodjursinventeringen avslutas den 28 februari.

Lodjursstammens utveckling i Norrbotten 2006 – 2021. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.