Det blir ingen ny lift på Luossavaarabacken till vintern – nu satsar man på att den nya sittliften ska vara igång till sommaren. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ingen sittlift på Luossavaara den här vintern

Publicerad

Det planerades en sittlift på Luossavaarabacken i Kiruna  till vintersäsongens start. Men det blir ingen ny lift till vintern – nu satsar man på att den nya sittliften ska vara igång till sommaren.

Projektet för ett nytt liftsystem kostar 20 miljoner kronor och tanken var att den nya sittliften skulle tas i bruk nu till vintersäsongens start, men projektet är försenat.

Bygget är stoppat och planen som det ser ut nu, är att det blir först till sommaren som den nya liften kommer igång.

– Det hela har gått i stå, leverantören lyckas inte få fram delar, vi har valt att avbryta bygget  under vintern och kommer att påbörja bygget i mars igen säger Anders Burman enhetschef Tekniska Verken i Kiruna.

För skidåkarna  den här vintern blir det ingen skillnad, antalet liftar är den samma som tidigare vintrar, den gamla bygelliften står kvar och är renoverad.

– Kapaciteten blir densamma, vi kommer köra liftarna precis som vanligt, den gamla bygelliften är renoverad så den kommer att snurra på för fullt i vinter, säger Anders Burman.

I projektet Luossavaarabacken ingår även en utbyggnad av snökanonsystemet. Den ska öka kapaciteten för snötillverkningen som har varit igång en vecka. Snöproduktionen kommer att vara i full gång när strömförsörjningen är fullt utbyggd inom någon vecka.

– Det är vädret som styr snötillverkningen vi behöver minusgrader, planen är att vi ska vara igång med skidåkning nästa vecka, säger Anders Burman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer