Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ges en bakgrund till turerna kring Pajalagruvans milljötillstånd. Foto: Arkiv/SVT

Klart: Inget återkallande av Pajalagruvans miljötillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget återkallande av Kaunis Irons miljötillstånd. Det har Mark- och miljööverdomstolen nu beslutat.

2018 ansökte Naturvårdsverket om ett återkallande av Kaunis Irons nu gällande miljötillstånd, eftersom de menade att verksamheten inte bedrevs i enlighet med tillståndet och att det därför skulle dras tillbaka.

Mark- och miljödomstolen fann tillståndet giltigt och gruvbolaget kunde fortsätta sin verksamhet.

Domstolens avgörande står fast

Naturvårdsverket gick inte vidare med en överklagan men det gjorde Älvräddarna och fyra andra intressenter. Nu har även den begäran avslagits och Mark- och miljödomstolens avgörande står därför fast.

– Det känns givetvis bra att få lägga hela det här ärendet till handlingarna och att vi nu i stället kan fokusera framåt på de aktuella förhandlingarna om ett nytt, utökat tillstånd, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron i ett pressmeddelande.

Kaunis Iron har även sedan tidigare gjort en ansökan om ett helt nytt miljötillstånd där även en utbyggnad ingår. Det beslutet dröjer ytterligare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet