Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Åsa Allan, vice vd i Kaunis Iron, berätta om den omfattande processen för att få miljötillstånd. Under måndagen startade förhandlingarna. Foto: Hans Sternlund/Arkiv/SVT

Nu startar förhandlingen om Pajalagruvans miljötillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar domstolsförhandlingarna som ska avgöra om gruvbolaget Kaunis Iron får ett nytt miljötillstånd som även möjliggör malmbrytning i två nya dagbrott.

– Vi har väntat på det här i fyra års tid, säger Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron.

Förhandlingar i Mark- och miljödomstolen pågår fram till mitten av september. Kaunis Iron har i sin ansökan begärt att få utöka verksamheten med två nya dagbrott i Palotieva och Sahavaara.

Fick grönt ljus men vill bryta mer

I februari i år meddelade Mark- och miljödomstolen att de godkänner gruvtillståndet men bara om den årliga produktionen av malm begränsas kraftigt. Men Kaunis Irons ledning räknar med en årsproduktion motsvarande 2,1 miljoner ton färdig produkt. I ett pressmeddelande säger Klas Dagertun:

Gruvan i Pajala

– Med enbart brytning i Tapuli är det inte möjligt, det ger oss inte förutsättningarna att satsa och investera i en långsiktig gruvdrift. Får vi vårt nya tillstånd på plats innebär det en ökad livslängd med ca 20 år. Det räcker för att vi ska kunna prospektera nya fyndigheter som i nästa steg kan tas i bruk när de 20 åren gått. Det är så vi stegvis säkrar en framtid.

I klippet kan du ta del av turerna kring Pajalagruvan.

SVT kommer rapportera mer om starten på domstolsförhandlingarna under måndagen.

I videon hör du Åsa Allan, vice vd i Kaunis Iron, berätta om den mycket omfattande processen för att få ett miljötillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet