Naturvårdsverket anser att Kaunis irons ansökan om miljötillstånd är otillräcklig. Processen påminner om den som utlöste Cementakrisen. Foto: Arkiv/SVT

Kaunis Iron gruvtillstånd begränsas delvis

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och Miljödomstolen beslutar att begränsa och delvis återkalla Kaunis Iron AB:s tillstånd.

Flera myndigheter tyckte att det tillstånd som följde med köpet, då Kaunis Iron köpte gruvan som tidigare bedrevs av Northland Resources AB, inte höll måttet. 2018 ansökte Naturvårdsverket att tillståndet skulle återkallas. På grund av innehållet i tillståndet inte var detsamma som lämnades in till Finsk-svenska gränsälvskommissionen 2010.

Mark -och miljödomstolen beslutar att minska den årliga tillståndsgivna produktionen från 20 miljoner ton malm till 7 miljoner ton malm. Någon förändring från dagsläget blir det däremot inte då företaget i dag redan producerar 6-7 miljoner ton per år.

Mark- och miljödomstolen menar även i domen att transporterna med lastbil från Kaunisvaara-gruvan till Pitkäjärvi, väster om Svappavaara där transporterna fortsätter med tåg till Narvik inte innefattas av av tillståndet.

– Avvikelserna avseende klarningsmagasinet och transporterna är i och för sig av sådan betydelse att det finns grund för att delvis återkalla tillståndet i enlighet med Naturvårdsverkets ansökan, säger rättens ordförande rådmannen Emma Önneby i pressmeddelande.

Mark- och miljödomstolen beslutar att Kaunis Iron AB kan fortsätta att bedriva sin gruvverksamhet, men att de begränsar sin volym av produktionen och att Naturvårdsverkets ansökan ska avslås i dessa delar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer