Bo Olofsson är rektor på Framnäs folkhögskola och berättar att beslutet att lägga ned neurolinjen var tungt men enhälligt. Foto: Hans Sternlund/SVT

Rektorn på Framnäs: ”Inget beslut vi tog med lätthet”

Publicerad

Neurolinjen på Framnäs folkhögskola är till för personer med förvärvad hjärnskada. Nu läggs den ned av ekonomiska skäl samt sämre möjligheter för eleverna

Utbildningen bygger på skolans bidrag från staten, Specialpedagogiska skolmyndigheten och ett allmänt bidrag från region Norrbotten som alla folkhögskolor i länet får.

Så här säger rektorn Bo Olofsson om nedläggningsbeslutet av neurolinjen som en enhällig styrelse har tagit.

– Det är inget man gör med lätthet som alla förstår. Vi har kämpat många år med ekonomiseringen, säger Olofsson och enligt honom är Norrbotten den region som ger minst i bidrag till folkhögskolor.

Ökat bidrag de senaste två åren

Regionrådet Kenneth Backgård (NS) pekar på att bidraget till Framnäs har höjts sedan maktskiftet som de senaste tre åren sett ut enligt följande:

  • 2018:  676 504 kronor
  • 2019: 938 028 kr
  • 2020: 943 064

”Ingen medicinsk verksamhet”

Backgård säger att han förvisso ser ett värde i all form av utbildning och rehabilitering av personer med förvärvad hjärnskada.

– Men det här är ingen medicinsk verksamhet som vi ger något riktat bidrag till, utan det är en prioritering för Framnäs, säger han.

Bo Olofsson har fått styrelsens uppdrag att se om man kan starta någon form av utbildning för målgruppen. Ni hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.