Ardalan Shekarabi (S) säger att det inte blir något flyttbidrag i budgeten men att det finns förslag att specifikt underlätta rekryteringar i norra Sverige. Foto: Arkiv, SVT/Micke Nyberg/SVT

Inget bidrag för att flytta norrut – men storsatsning på välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Norra Sverige är världsledande i den gröna omställningen, men det blev inget budgetförslag på att återinföra flyttbidragen för boende i landets storstäder som vill flytta norrut.

Däremot blev det en storsatsning på välfärd, på sjuka och gamla och på den så kallade familjeveckan.

Batterifabriken i Skellefteå, H2 Green Steel i Boden och Hybrit i Malmfälten kommer att tillsammans skapa minst 10 000 jobb i en grön omställning, men det kan bli svårt att hitta rätt arbetskraft.

Inget flyttbidrag för att flytta norrut

Därför har handelskamrarna och arbetsförmedlingarna föreslagit att regeringen ska återinföra flyttbidraget, som drogs in 2015, för att folk i storstäderna ska få lättare att flytta norrut för jobb.

Men regeringen har valt att inte ta med förslaget i höstens budget.

– Nej, det är inte med i den här budgeten, men frågan diskuteras och vi får se hur det slutar. Vi har däremot med förslag om förstärkta yrkesutbildningar och det kommer specifikt att underlätta rekryteringarna i norra Sverige där vi vet att det kommer en hel del investeringar som kommer att kräva arbetskraft, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Budgeten är en stor satsning på välfärd, på sjuka och gamla och på barnfamiljerna.

Familjevecka för föräldrar 2022

Familjeveckan ger vårdnadshavarna tre dagar var med 80 procent av inkomsten för att vara tillsammans med sina barn.

Enligt regeringen kommer 32 000 föräldrar per år i Norrbotten att kunna använda sig av reformen.

Enligt samma beräkning kommer drygt 190 000 norrbottningar få mer i plånboken och Norrbotten som län får ett statligt tillskott på 223 miljoner kronor 2022.

– Det viktiga för mig är att staten kommer tillbaka och tar sitt ansvar för välfärden efter ett par svåra år med pandemi, säger Ardalan Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.