Hör Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, om varför de vill se ett flyttbidrag. Foto: SVT/Anders Hjertström/SVT

Vänsterpartiet vill locka folk till norra Sverige med flyttbidrag

Publicerad

Norra Sverige kommer att växa med drygt 100 000 personer kommande åren. Nu flaggar Vänsterpartiet för att de vill se ett flyttbidrag till de nordligaste länen i landet.

Bidraget ska stimulera folk att flytta norrut när de stora investeringarna i ett fossilfritt samhälle görs i Norrbotten och Västerbotten. Förslaget läggs fram i partiets budgetförslag till riksdagen i höst.

– Det handlar framför allt om klimatomställningen och här ligger ju Norrland och Norrbotten i framkant. Då måste staten se till att den här industrin får den arbetskraft den behöver, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Industriboomen i norr

Arbetsmarknadsministern utesluter inte särskilt flyttbidrag

Förra veckan berättade SVT att det höjs röster om att regeringen borde återinföra flyttbidrag för boende i landets storstäder. Anledningen är att norra Sverige pekas ut som världsledande i den gröna omställningen.

Även arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) utesluter inte införande av ett särskilt flyttbidrag.

Kan få tre månaders hyra

Regeringens samordnare Peter Larsson har uppskattat att de två nordligaste länen behöver öka sin befolkning med, grovt räknat, 100 000 personer när de jättelika investeringarna i ett fossilfritt samhälle görs.

– Vi räknar med 200 miljoner i början och sedan en upptrappning beroende på utvecklingen som vi hoppas går uppåt. Vi vill också att man får tre månaders hyra betald. Det innebär ju merkostnader när man flyttar och då ska ekonomin inte vara det som hindrar, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hör henne berätta mer om flyttbidraget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet