”Vi måste göra allt vi kan för att få människor att flytta”. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar de insatser som regeringen gör för att stödja den explosionsartade utvecklingen i norra Sverige. Foto: SVT

Regeringen vill få fler att flytta norrut – arbetsmarknadsminister öppen för flyttbidrag

Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) utesluter inte införande av ett särskilt flyttbidrag för att få fler att välja att flytta norrut till jobben.

– Med den nyindustrialisering vi nu ser i norra Sverige är vi i ett läge när vi måste säkra kompetensförsörjningen och se till att göra allt vi kan för att få människor att flytta, kommenterar hon.

– Det finns ibland fördomar om hur det faktiskt är att bo i de norra delarna av Sverige och därför tror jag det är viktigt att först och främst öka kunskapen om vad norra Sverige faktiskt kan erbjuda, säger arbetsmarknadsministern, som själv kommer från Norrbotten.

Flera insatser från regeringen

Eva Nordmark (S) framhåller att regeringen gör insatser för att staten på ett bra sätt ska kunna stödja den explosionsartade utvecklingen i norra Sverige.

Industriboomen i norr

– Det handlar om gigantiska projekt som också är ett skyltfönster för Sverige mot resten av världen och därför har vi tillsatt en särskild samordnare för att koordinera allt som måste hänga ihop.

Men räcker det med samordnare i form av en person?

– Nu har arbetet kommit igång med att koordinera alla politikområden som berörs av det här och sedan får vi bedöma allt eftersom vilka insatser som krävs från statens sida.

Ökat tryck på arbetslösa i storstäderna

Enligt regeringens samordnare Peter Larsson behöver runt 100 000 människor flytta norrut till år 2035 för att täcka upp behovet av arbetskraft. Det ökar trycket på arbetslösa i storstäderna söderut.

– När jag var ung sa man att Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, betydde ”Alla måste söderut”. Nu måste fler norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet