”Vi måste tillsammans visa på möjligheterna” – hör Boliden Rönnskärs HR-chef om konkurrensen med andra industrier Foto: Marit A Israelsson, SVT

Huggsexa om arbetskraften – risk för ”kannibalism” i norra Sverige när tusentals ska anställas

Uppdaterad
Publicerad

När antalet jobb i Norrbotten och Västerbotten växer explosionsartat samtidigt som befolkningen är liten blir det hård konkurrens om arbetskraften. Analytiker har varnat för att det, symboliskt talat, kan uppstå kannibalism mellan företag, branscher och offentlig sektor. En verklighet som bland annat Boliden Rönnskär nu förbereder sig för att möta.

Smältverket Boliden Rönnskär i Skelleftehamn med ungefär 850 anställda är en verksamhet som i har behov av ungefär samma typ av arbetskraft som företaget Northvolt. När nu batterifabriken ska anställa cirka 3 000 personer bara i själva industrin som många yngre visar intresse för, behöver den traditionella basindustrin upp på tå.

– Det är en utmaning. Vi har haft låg personalomsättning men nu händer flera saker samtidigt som gör att vi behöver tänka nytt, konstaterar Karin Ahnqvist som är HR- och hållbarhetschef på Boliden Rönnskär.

Industriboomen i norr

Ser inte Northvolt som en konkurrent

Hennes bedömning är att Boliden Rönnskär under en tioårsperiod framåt behöver rekrytera 100 medarbetare årligen. Det för att ersätta pensionsavgångar, men också för att nya kompetenser behövs i takt med utvecklingen. Ändå vill hon inte se Northvolt som en konkurrent.

– Vi skulle kunna göra det enkelt för oss och tänka att vi ska försöka stjäla av varandra, men det är här vi måste se den gemensamma draghjälpen vi får av varandra istället, säger Karin Ahnqvist.

Poängterar vikten av inflyttning

– Man ska komma ihåg att hela Sverige står inför stora generationsväxlingar och utmaningarna med att klara kompetensförsörjningen har vi redan innan Northvolt kommit igång.

Hon poängterar också vikten av inflyttning och pekar på det samarbete som redan finns för att stärka den lokala arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet