Enligt en framtidsanalys från konsultföretaget Ramboll väntas 89 000 invånare bo i Skellefteå år 2030. För det krävs tusentals nya bostäder. Foto: SVT/Marit A Israelsson

Ny prognos för Skellefteå – 16 000 nya invånare inom tio år

Uppdaterad
Publicerad

Fram till år 2030 har cirka 16 000 människor valt att flytta till Skellefteå. För att klara det behövs inte mindre än 8 700 nya bostäder. Det visar en ny analys från konsultföretaget Ramboll, utifrån ett optimistiskt framtidsscenario.

Skellefteå kommuns planeringschef Lars Hedqvist tror på ett så kallat högscenario i och med de stora industrisatsningar som görs just nu.

– Ingen kan med säkerhet säga något om framtiden, men vi har ju levt med den här utvecklingen under några år och ser inga mörka moln på vår himmel, konstaterar han.

Industriboomen i norr

Analysen har beställts eftersom kommunföreträdare upplevt det svårt att få andra att tro på de prognoser som kommunen själv tagit fram.

– Då är det bättre att utomstående gör analysen, säger han.

Gamla prognoser visar minus

Enligt den nya analysen finns en efterfrågan på 14 000 anställda. Det bor också 89 000 invånare i staden år 2030. Det till skillnad från myndigheternas framskrivningar, som vilar på historisk grund och därför fortsätter slå fast att Skellefteås befolkning kommer att minska.

– Därför för vi fortlöpande diskussioner med bland andra Trafikverket och försöker påverka regeringen så att de ser samma verklighet som vi, säger Lars Hedqvist.

– Slutsatsen är att vi inom kommunen planerar utifrån ett högscenario, vilket innebär att vi fortlöpande omprövar översiktsplaner, köper mer mark och förstärker infrastrukturen.

Politiker föreslår nytt befolkningsmål

Under måndagen beslutade också politikerna i kommunstyrelsen om ett nytt befolkningsmål. Enligt förslaget ska målsättningen vara 90 000 invånare till år 2030 och 100 000 till år 2040. Befolkningsmålet är idag 80 000. Frågan ska nu upp i fullmäktige.

Moderaterna presenterade ett eget förslag, som fick stöd av allianspartierna, vilket sätter befolkningsmålet till 120 000 invånare år 2050.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet