Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör marknadschef Helena Renström och kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) om hur Skellefteå ska utvecklas med tusen bostäder per år. Foto: SVT/Marit A Israelsson

Från rivningar till byggboom i Skellefteå – tusen bostäder ska byggas per år

Uppdaterad
Publicerad

Tusen bostäder per år ska framöver byggas i Skellefteå. Det är mer än vad som byggdes i fjol i Umeå, som är en av landets största städer. Enligt bostadsaktörer har det kommunala bostadsbolaget Skebos stora försäljning av allmännyttan varit en nyckel för att lyckas.

Det är ungefär 20 år sedan som det kommunala bostadsbolaget Skebo i Skellefteå stod med över 1 000 tomma lägenheter och tvingades riva hundratals bostäder. År 2014 var situationen en annan och politikerna som styrde bolaget valde då att sälja ungefär 1 000 lägenheter till bostadsbolaget Heimstaden.

– Jag förstår hur politiskt laddat det är att sälja lägenheter från allmännyttan, men det var viktigt att få in en ny aktör på bostadsmarknaden här, säger Skebos vd Åsa Andersson.

Tusentals lägenheter på gång

Pengarna som kom in användes för att bygga, hittills har det blivit hundratals nya lägenheter. Sedan dess har också flera andra saker skett på bostadsmarknaden. År 2017 bildades ett gemensamt bolag med Riksbyggen, Lindbäcks och Heimstaden, vilka åtagit sig att bygga 1 000 lägenheter. SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, har aviserat satsningar på 3 miljarder kronor och 1 500 nya lägenheter i Skellefteå.

– Största utmaningen i dag är att hinna lösa allt här och nu med projekt som blir fördröjda på grund av överklaganden till exempel.

Från Northvolts sida ser man också bostadsfrågan som en av de mest akuta eftersom anställningarna i Skellefteå tagit fart med ett 40-tal personer som varje månad som behöver en bostad.

– Just nu är det tufft och vi behöver verkligen vända på varje sten. Vi vädjar till alla att hjälpa till, säger Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

Visionen avgörande

Åsa Andersson menar att många års strategiarbete, där politiken i Skellefteå år 2013 slog fast en vision för att vara 80 000 invånare år 2030, har varit avgörande för utvecklingen och bäddat för etableringen av Northvolt.

– Jag befann mig utanför den kommunala världen då och var nog en av dem som hade svårt att tro på visionerna, men på något sätt ändrade det där vårt mindset.

Se hur lägenheterna i Skellefteå revs för 20 år sedan och hör marknadschefen Helena Renström ge en bild av dagens utmaningarna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter