Hör Northvolts vd om oron och vad kommunalrådet i Skellefteå svarar Foto: Marit A IsraelssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Många vill flytta till Skellefteå men har svårt att hitta bostad

Uppdaterad
Publicerad

Batteriföretaget Northvolt uttrycker nu en oro kring svårigheten att hitta bostäder i Skellefteå.
– Ja, det är kämpigt att hitta bostad när vi inte kommit ikapp behovet och jag vill också vädja till skellefteborna att tänka nytt, säger Maria Edström som är ansvarig vid kommunens inflyttarservice.

Maria Edström beskriver det som en propp som sitter och den måste bort för att lösa situationen. Det handlar förstås om att få igång fler byggprojekt, men faktiskt också enligt henne om hur invånarna hanterar den nya situationen när så många fler väntas till kommunen i samband med etableringen av batterifabriken och andra etableringar.

– Nu har vi en situation där en del inte ens vill gå ut offentligt med att de har till exempel en lägenhet eftersom de blir nerringda, konstaterar hon.

Uppmanar folk att hyra ut rum

Maria Edström på Skellefteå kommun.

Vad som krävs nu, menar Edström, är att skellefteborna vågar öppna dörren. Det handlar nämligen inte bara om att sälja och hyra ut hus och lägenheter, utan också om att kanske till en början erbjuda inflyttare ett gårdshus eller en våning eller ett rum i sitt hus.

– Kom igen Skellefteå och våga, vi måste hjälpas åt för att klara det här, säger Maria Edström.

Det finns grupper på sociala medier som förmedlar kontaktar mellan bostadssökande och de som har något att hyra ut. Kommunens kundtjänst tar också emot alla tänkbara tips och hänvisar vidare, men har ingen egen bostadsförmedling.

I klippet ovan hör du Northvolts vd Peter Carlsson om oron och socialdemokratiska kommunalrådet Evelina Fahlesson (tidigare ordförande i bygg- och miljönämnden) svara på vilken stress hon känner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.