Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör inflyttaransvarig Maria Edström berätta om hur kommunen mobiliserar Foto: SVT

Utländska medborgare vill bo på spridda platser i Skellefteå: ”Efterfrågar allt”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun är en av de största kommunerna i Sverige sett till ytan, men glest befolkad. Därför glädjer det inflyttarservice att utlänningar som är intresserade av att flytta hit inte bara vill bo centralt.
– De efterfrågar allt från gårdar ute på landsbygden till radhus och lägenheter i stan, berättar Maria Edström som är ansvarig för inflyttarservice.

Närmare 300 förfrågningar om att flytta till Skellefteå fick kommunens verksamhet inflyttarservice under fjolåret. Oftast är det enligt Maria Edström en hel familj eller ett par som funderar på om de ska ta beslutet att flytta.

Inflyttarservice försöker tillsammans med en arbetsgrupp vid kundtjänst underlätta så mycket som möjligt, både inför själva beslutet, och när människor faktiskt kommit.

– Vi gör ganska många olika saker för att få folk att trivas och vilja stanna kvar och något som vi nog är rätt ensamma om är vår inflyttarbox som bland annat innebär att man får prova på olika aktiviteter, berättar hon.

Positivt flyttnetto

Under den senaste tioårsperioden har det enligt henne flyttat hit 22 908 personer samtidigt som 21 439 flyttat ut, vilket alltså innebär att det positiva flyttnettot under perioden är 1 469 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer