Hör marknadschefen berätta om varför hon tror att det är realistiskt att kommunen lyckas locka tillräckligt många till Skellefteå. Foto: SVT

Stort behov av arbetskraft i Skellefteå – satsar på hemvändare

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun har sedan några år tillbaka flera satsningar igång för att locka arbetskraft.

– Hittills har vi lyckats bra men att vända trenden och få fler att flytta hit är en långsam process, konstaterar Helena Renström som är marknadschef.

Hon har studerat olika teorier och undersökningar om hur mer glesbefolkade områden kan överleva och lyckas attrahera människor och drar några slutsatser.

– Tittar vi till exempel på statistik ser vi att de som flyttar till Skellefteå framförallt kommer från närområdet, den absolut största andelen från övre Norrland, berättar Helena Renström.

Viktigt att rikta insatser

Därför har det blivit viktigt att rikta insatser mot Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Men representanter för olika företag har också träffat studenter vid universiteten KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg och Linköpings universitet och berättat vad de efterfrågar och kan erbjuda.

– När vi utvärderar de insatserna kan vi se att studenter och företag har fortsatta kontakter, säger Helena Renström.

Tillsammans med Piteå genomför kommunen också bland annat satsningen ”PS saknar dig” vilket är riktade event med hemvändarträffar i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.