Riksdagsledamöterna Linda Modig (C) och Mattias Karlsson (M) vill inte se något flyttbidrag till norra Sverige. Foto: SVT

Oppositionen gör tummen ned för flyttbidrag till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Inga av de norrbottniska riksdagsledamöterna från oppositionen öppnar för ett flyttbidrag till de nordliga länen i landet.

Centerns riksdagsledamot från Norrbotten Linda Modig tycker i och för sig att flyttbidrag kan vara ett sätt att möte befolkningsökningen i norr. Men anser att det egna partiets ideér om förbättrad integration och avskrivna studieskulder är bättre.

– Det är viktigt att vi förbättrar integrationen för de som kommit till Sverige. Ett sätt är att kombinera svenska för invandrare, yrkes-SFI, med praktik på företag.

Industriboomen i norr

– Och vi måste ha en öppenhet för utländska medborgare, för varenda kotte behövs. Dessutom diskuterar vi att skriva av studieskulder för de som vill norrut, säger Linda Modig (C)

Bostäder

Moderaternas riksdagsledamot från Norrbotten, Mattias Karlsson, tror inte att flyttbidrag underlättar. Han menar att bostadsbyggandet i de kommuner i norr där investeringarna görs är central för att få människor att flytta norrut.

– Finns det intressanta jobb och tillgång till bostäder så flyttar folk, kanske särskilt hemvändare, säger Mattias Karlsson (M).

Stimulanser

Sverigedemokraternas riksdagsledamot från Norrbotten Eric Palmqvist säger så här:

– Man behöver se över olika slags stimulanser. Och det krävs också ett aktivt agerande från företag och kommuner i Norrbotten i samverkan med statliga stimulanser. Det här är inte enbart en utmaning för företagen utan också för offentlig sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet