Hör regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) om varför Region Norrbotten inte aktiverar ett krislägesavtal. Foto: Arkivbild/SVT

Trots hårt pressad vårdpersonal – inget krislägesavtal aktuellt i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sju regioner i Sverige har nu aktiverat sitt krislägesavtal med anledning av den hårda belastningen under andra smittvågen. Men vid Region Norrbotten fortsätter man att avvakta – trots att vårdpersonal vittnar om att de går på knäna.

45 personer vårdas just nu för covid-19 i länet, varav fem personer på intensivvårdsavdelning. Vårdförbundet har upprepade gånger berättat om ett pressat läge för vårdpersonalen men trots det aktiveras inget krislägesavtal.

– I dagsläget är det inte tal om detta. Men vi följer upp det här varje dag, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Coronaviruset i Norrbotten

Krisavtal – högre veckoarbetstid och högre betalning

Under måndagen fick Region Kalmar ett krislägesavtal beviljat av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för de sjuksköterskor som arbetar inom intensivvårds- och operationsverksamhet på länssjukhuset i Kalmar län. Ett krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge, som högre veckoarbetstid och högre betalning.

Men vid Region Norrbotten är inget liknande avtal aktuellt i dagsläget.

– Det beslutet måste tas i samråd med medicinskt ansvarig personal och vi har inte hamnat där ännu, säger regionrådet Kenneth Backgård.

Sju regioner har aktiverat avtal

Förutom Region Kalmar län har även Region Jönköping, Region Uppsala, Region Skåne, Region Stockholm, Region Gävleborg och Västra Götalandsregionen aktiverat krislägesavtalet. Om och när det blir aktuellt vid Region Norrbotten återstår att se.

I videon ovan förklarar regionrådet på varför regionen resonerar annorlunda än andra regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet