Kirunas skoterleder utan underhåll – i framtiden kan det kosta att köra snöskoter

Publicerad

Kiruna kommun har tagit beslutet att inte underhålla skoterleder den här vintern. Men planer finns att införa en taxa för körning på skoterlederna.

Kiruna kommun har tidigare haft en budget för att underhålla kommunala skoterleder – men inte den här vintersäsongen. Totalt handlar det om 80 mil skoterleder som blir utan underhåll.

Sparar

Slopat underhåll av skoterleder ger Kiruna kommunen besparing på 350 000 kronor. Dessutom sparar kommunen på att inte ruskmarkera överfarterna på isarna 100 000 kronor.

Mer skattepengar till vård och skola

Orsaken till att inte underhålla skoterlederna är att Kiruna kommun prioriterar skattepengarna till vård, skola och omsorg just nu enligt den politiska ledningen och de menar att kommunen står inför stora utmaningar i framtiden.

För att kunna underhålla skoterlederna i framtiden så planerar Kiruna kommun att införa en avgift för körning med snöskoter på lederna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.