Förvaltningsrätten i Umeå säger nej gällande inhibition för skolbesluten i Luleå. Foto: SVT

Fritt fram för skolnedläggningarna i Luleå

Publicerad

Det blir ett nej från Förvaltningsrätten i Umeå gällande inhibition för skolbesluten i Luleå. Det betyder att nedläggning av Borgmästarskolan, Vitåskolan och Kyrkbyskolan kan bli verklighet. Förvaltningsrättens beslut blev offentligt på tisdagen.

Inhibition betyder att ett beslut inte får genomföras. Det är flera privatpersoner och ledamöter i barn- och utbildningsnämnden från Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sjukvårdspartiet som ligger bakom överklagan. De anser att beslutet ska tas i kommunfullmäktige medan kommunledningen ansett att det är en fråga för barn- och utbildningsnämnden.

Rätten anser att det inte finns skäl till inhibition

I sitt beslut hänvisar Förvaltningsrätten i Umeå till Högsta förvaltningsdomstolen som anser att inhibition endast ska godkännas om något talar för att ett ett beslut är olagligt och att ett verkställande skulle innebära ansenlig skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet