Inställda tåg – ”De måste ta hand om resenärerna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har pratat med flera tågresenärer på Kiruna station – alla tycker de att informationen från SJ om inställda tåg varit alldeles för dålig.

Det godståg som förra veckan spårade ur vid Lina älv utanför Gällivare har ställt till det rejält för tågtrafiken. På onsdagen var det många resenärer som befann sig på stationen i Kiruna för att ta tåget söderut. Men väl på plats fick de veta att alla tåg var inställda.

– När vi väl hade satt oss på en ersättningsbuss fick vi kliva av eftersom det var Norrtågs buss, säger resenären Björn Forseth.

”Alla fick olika svar”

Tillslut kom SJ:s ersättningsbuss men Björn Forseth tycker ändå att informationen varit alldeles för dålig.

– De som ska iväg med ett tåg måste ju få åka buss eller taxi istället, de måste få information om vad som ska ske.

Andra resenärer i Kiruna som SVT pratat med tycker också att informationen varit dålig.

– Det var massor av folk på stationen som försökte ringa SJ men alla fick olika svar, säger resenären Karin Trygg.

Istället för att åka hem till Stockholm får hon spendera natten på hotell i Kiruna i väntan på en eventuell ny tågavgång på torsdagen.

”Jätteolyckligt det som inträffat”

– Det är jätteolyckligt det som inträffat, vi beklagar det, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Hon säger att de som skulle ha åkt med tåg 95 klockan 13:27 från Kiruna fick ett SMS på tisdagen om att tåget var inställt och att de istället skulle få åka med tåg 93 med avgång 17:50.

– 17:08 fick vi muntlig information från Trafikverket att tågtrafiken först kan börja köras igen klockan 19, sen har vi haft jättesvårt att få tag i ersättningsbussar på grund av Jokkmokks marknad och andra evenemang, säger Carina Axelsson.

– Och de kunder som inte angett ett telefonnummer att bli kontaktade på har vi haft svårt att få tag på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.