Hör om instrument från Kiruna som undersöker månens baksida

Uppdaterad
Publicerad

2019 sköt Kina upp rymdfarkosten Chang'e 4. Ombord fanns mätinstrument från Kiruna som ska dokumentera hur månens baksida ser ut.

Det är forskare och ingenjörer på Institutet för rymdfysik (IRF) som byggt instrumentet som kallas ASAN, vilket står för Advanced Small Analyzer for Neutrals. Instrumentet sitter på en robot som kommer att kunna köra omkring på månens baksida för att undersöka hur solvindar påverkar månens yta.

– Om man i framtiden vill åka med bemannade missioner till månen så är det viktigt att veta hur omgivningen ser ut där man kanske vill bygga en månbas eller bara stanna några dagar, säger Martin Wieser, forskare på IRF i Kiruna.

Själva farkosten landade på månens baksida i början av januari.

Sverige får tillgång till måndata

Instrumentet sitter på en kinesisk rymdfarkost och datan som samlas in kommer att delas med Sverige med ungefär ett dygns försening. Det här är andra gången som ett svensktillverkat instrument varit med i en månlandning.

Första gången var det Hasselbladskamerorna som astronauter hade med sig vid första månlandningen 1969.

Forskarna och ingenjörerna på IRF är mycket nöjda med sin insats.

– Ja det känns fantastiskt. Det är inte något man gör varje dag. Och det har varit mycket jobb för att komma hit, säger Martin Wieser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.